3 Nisan 2009 Cuma

DR.ERKAN TOPUZ:KISIRLIK VE TROİD HASTALIKLARI

KISIRLIK VE TRİOİD HASTALIKLARI

Kadınlarda beyin ve tiroid ile yumurtalık arasında, erkeklerde ise beyin ve tiroid ile testis arasında bir ilişki olduğu yönünde bilimsel bulgular elde edilmiştir. Bu ilişkiye kadınlarda hipofizyo-tiroideal-overyel eksen, erkeklerde ise hipofizyo-tiroideal-testiküler eksen adı verilmektedir. Bu ilişki bir noktasından bozulduğunda, örneğin tiroid hormon düzeyi arttığında veya azaldığında, hem kadınlarda kadınlarda yumurta üretimi, erkeklerde ise sperm üretimi bozulmaktadır. Üreme hücrelerinin üretimindeki bu bozulma sayı veya kalite açısından olabilmektedir. Halbuki bu dönemde yapılan östrojen, progesteron ve testosteron hormonlarının ölçümü hem kadınlarda hem de erkeklerde normal olarak bulunmaktadır.

KADINLARDA KISIRLIK VE TİROİD HASTALIKLARI

Tiroid hormon bozuklukları olan kadınlarda yumurtlama fonksiyonunu bozulur, adet düzensizleşir ve kısırlık oluşabilir. Hem tiroid hormon fazlalığında (zehirli guatr) hem de tiroid hormon yetmezliğinde kadınlarda doğurganlık bozulur. Ayrıca, tiroid hücrelerine karşı antikor (oto-ntikor) gelişmesi sonucu oluşan tiroid hastalıklarında kısırlık çok daha yaygındır. Tiroid oto-antikorlarının gelişimi, Haşimato hastalığı (tiroidit) ve zehirli guatrda (hipertiroidi) görülebilir.

ERKEKLERDE KISIRLIK

Erkeklerde görülen tiroid hastalıklarında sperm olarak adlandırılan erkek üreme hücrelerinde hareket bozuklukları (motilite) saptanmıştır. Sperm hareket bozuklukları ise erkeklerde kısırlık nedeni olabilmektedir.

TÜP BEBEK ÖNCESİ

Bu nedenle kısırlık olan hastalarda tedaviye başlamadan önce kapsamlı tiroid imuayenesi ve araştırması yapılmalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder